A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi. (O. Paler)

joi, 11 aprilie 2013

Privind viaţa...





Mă intrigă dorinţa atâtor oameni de a se lega la cap fără să-i doară. Eu chiar cred şi susţin că libertatea e cea mai de preţ comoară şi cred că principala misiune în viaţă ar trebui să fie să avem grijă să ne păstrăm libertatea, autonomia.Unele femei îşi iubesc mai mult copiii, altele mai mult bărbatul sau amantul. Orice femeie măritată se simte sclava bărbatului ei, sclavă supusă ori revoltată, credincioasă sau infidelă, evadată ori părăsită...eu aş spune doar atât: CĂSNICIA are mulţi copii: regretul, discordia, sărăcia, gelozia, boala, plictisul şi dispreţul. Nu înţeleg de ce cu orice mijloace, ne închidem uşor şi sigur, devenim cât mai la dispoziţia celuilalt, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, cât mai dependenţi, cât mai departe de ideea de libertate, intimitate.

Pentru un om cu adevărat inteligent, a minţi este o sforţare, pe care şi-o impune penibil, minciuna contrazicănd raporturile reale din lume, prea clare de altfel şi tiranic impuse minţii inteligente. Încerc să te conving că e gri, dar logica îmi spune că e alb pe negru. De câte ori, din dorinţa de a  aplana un conflict ori o situaţie neplăcută, eşti silit să aprobi, sau să murmuri ceva în care oricum nu crezi? Dar decât să intri într-o serie de contraziceri sau altele, fie o laşi aşa fie înveţi să vorbeşti pe înţelesul fiecăruia, cât mai simplificat. După cum spune şi Garabet Ibrăileanu: "Inteligenţii joacă roluri faţă cu alţii; proştii joacă roluri faţă de ei înşişi, dacă sunt prea proşti, reuşesc să se înşele singuri."

Uneori chiar e bine să te opreşti o vreme, să te limitezi doar la a privi, a observa. Este o subtilă plăcere să fii modest, naiv, prevenitor ori simplu, să ai aerul că înţelegi cât mai puţin sau nimic, dar în acelaşi timp să înţelegi tot şi să priveşti totul cu o dulce detaşare şi cu o liniştită ironie. Spectator mut la scenariul vieţii, rezumându-te doar la a observa. Sunt atât de multe lucruri pe care le poţi înţelege atunci când te detaşezi unpic, o aparentă letargie, însă cât de diferite îţi pot părea lucrurile atunci când te opreşti sau doar asculţi.

Nu cred că e bine să-i asculţi pe "moralişti", pe cei care predică necontenit morala. Acei oameni nesuferiţi, care îţi spun mereu ce e bine sau nu, acei "ştie tot".
1.Nu există o regulă pt nimic. Totul e discutabil, e o perspectivă eventual, o faţetă a problemei nu adevărul absolut.
2. Practica, a demonstrat, că de cele mai multe ori, oamenii care predică întruna morala, habar nu au despre ce vorbesc şi, sunt oameni plini de păcate, greşeli.
3. Dacă ţi s-a întâmplat ţie, nu înseamnă neapărat că o să mi se întâmple şi mie.
Spre exemplu, acei oameni care pretind mereu că ştiu, au tot timpul pregătite vorbe de duh pentru tine, dar ei nu au făcut, nu au dres..oamenii fără de păcat, însă ce îţi tot predică ţie nu are o bază reală. Este în regulă să faci propriile tale greşeli, să tragi propriile tale învăţaturi, să experimentezi, să te bucuri de frumuseţea vieţii dincolo de ce spun unii sau alţii. Frecventează societatea, petrece, glumeşte, joacă-te, împrieteneşte-te cu viaţa, lasă vorbele altora deoparte.

Omul găseşte dintotdeauna cele mai fascinante scuze pentru comportamentul său, pt acţiunile sale egoiste. Dar egoismul zace în fiecare din noi, nu vrem să recunoaştem sau să acceptăm, dar fiecare decizie pe care o luăm, are cel puţin un motiv egoist. Nu există un om ideal, aşa că e în regulă să recunoşti asta, să îţi asumi.

Adevărul e că de cele mai multe ori, sinceritatea deranjează. Dacă devii sincer în orice împrejurare, te poţi trezi ori cu una în cap, ori lumea începe să te evite, de parcă ai răspândi o molimă, uimitor de repede poţi atrage antipatii sau naşte scandaluri. Deci nu te poţi arunca în lume cu diverse precepte, dacă astea deranjează. Ori le dai un înveliş plăcut, ori o laşi baltă cu sinceritatea în orice împrejurare ca să nu fii privit ca un câine turbat.

Sunt oameni care nu învaţă nimic din viaţă, nu îşi fac propriile concepţii, concluzii, unii le împrumută pe ale altora, însă ei nu au mustrări zadarnice. Şi, sunt oameni care trag toate învăţamintele posibile din toate experienţele vieţii, numai că pe toate le trag cu un moment mai târziu decât trebuie.

În lume, observ că prioritatea o are prostia. Un prost care tace nu va plictisi niciodată ca un inteligent care îşi debitează întreaga gândire. E aproape imposibil să ne înţelegem unii pe alţii.

Sunt momente când toate ţi se par zadarnice ori de neînţeles, dar viaţa îşi continuă fluxul indiferent de opiniile tale. Uneori descoperi o floare delicată acolo unde alţii nu văd decât mărăcini. Uneori respingi cu îndârjire dar mâine te poţi trezi că iubeşti pătimaş. Uneori cedezi puţin dar câştigi mai mult. Uneori...