A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi. (O. Paler)

luni, 15 aprilie 2013

Etichetări...



Dacă tu înţelegi că fiecare om este expresia lumii în care trăieşte, cu bune şi rele, fiindcă orice lucru îşi lasă amprenta asupra ta, fiecare experienţă, tot ce citeşti, mediul în care trăieşti, oamenii cu care relaţionezi, ceea ce vezi, sunt rezultatul a ceea ce eşti azi, îţi va fi mai uşor să relaţionezi cu cei din jurul tău. 

Pt. a rezolva un conflict, ai nevoie să înţelegi modul de gândire al celuilalt, să te pui în pielea lui ca să poţi vedea natura problemei. În momentul în care un om se simte acceptat şi simte că părerea sa contează şi nu este blamat, lucrurile se schimbă, atmosfera începe să se detensioneze.

După ce omul de lângă tine se simte acceptat, el începe să renunţe la opoziţia iniţială, uneori chiar la convingerile pe care le avea înainte de a vorbi cu tine. Dacă ştii să te adresezi unui om, astfel încât să fie pe înţelesul său, să ajungă mesajul care trebuie, el nu îţi va mai respinge orice idee, încercare de a ta. Şi da nu e deloc simplu, ai nevoie de diplomaţie şi multă răbdare pt asta. Totul e să vrei.

Am observat că atunci când pui etichete pe tine sau pe alţii: "ăla e prost, ăla e hoţ, aia e bârfitoare, celălalt e rău", nu faci altceva decât să limitezi gândirea ta despre acei oameni. Pe lângă faptul că ar trebui să ne menţinem atitudinea pozitivă faţă de lucruri, faţă de oameni, ar trebui să conştientizăm că părerile se pot schimba, uneori cu o simplă privire mai îndeaproape, iar etichetările nu ne ajută, ne limitează orizontul. Şi de multe ori, tendinţa noastră de a-l arăta cu degetul pe celălalt, de a-l judeca, ne limitează experienţele sau pierdem ocazia de a cunoaşte oameni minunaţi doar datorită unor etichetări greşite. În ţările civilizate, bârfa şi etichetatul nu îşi mai au locul, acolo fiecare e cu viaţa lui, cu preocupările lui.

Dacă te ghidezi numai după părerile altora, îţi pierzi autonomia, ratezi oportunităţi şi lipseşti de respect capacitatea ta de a gândi. Dacă îndrăzneşti, poţi vedea lucrurile într-o lumină nouă, chiar favorabilă.
Totodată, e recomandabil să înţelegi că un om care s-a comportat prosteşte într-o situaţie, nu e neapărat prost. Oamenii fac greşeli şi e foarte bine aşa pt că fiecare greşeală poartă în ea o lecţie de învăţat, ne ajută să ne dezvoltăm. Sau dacă un om îţi vorbeşte azi urât, se uită la tine chiorâş, nu înseamnă neapărat că are ceva personal cu tine. Poate are o zi proastă, e copleşit de probleme sau altele care nu au nicio legătură cu tine, poate că eşti inexistent pt el în acel moment iar tu îţi consumi energia degeaba întrebându-te de ce?

Ne judecăm semenii la fel cum criticii judecă orice carte, nu după trăsăturile bune pe care le au, ci după cusururile lor.  (Jerome Klapka )

Încetează să mai judeci, aparenţele sunt înşelătoare, nu-i cunoşti motivele, trăirile sau frustrările. Lasă lumea să ţi se descopere în faţa ochilor aşa cum e ea, cu bune şi rele, permite oamenilor să se aproprie de tine dincolo de etichetări. Ştiu, îţi vine să condamni pe cineva pt comportamentul său incorect sau imoral, dar nu e o soluţie, nu îmbunătăţeşte situaţia, nici nu-l schimbă peste noapte. Trebuie să ai înţelepciunea de a accepta ce nu poţi schimba, şi nu uita că de cele mai multe ori, reproşurile care le facem celorlalţi, ni le facem nouă, ne aruncăm frustrările şi nemulţumirile noastre asupra celorlalţi şi ce avem tendinţa de a critica se regăseşte de fapt în noi. Oamenii din jurul nostru nu sunt altceva decât reflexia propriei oglinzi. Lucrează la tine, schimbă ce nu îţi place, lasă-i pe ceilalţi că sunt prea preocupaţi cu propria viaţă, ca şi tine de altfel.

În altă ordine de idei, dacă vrei să schimbi comportamentul oamenilor, trebuie să înţelegi mai întâi nevoia din spatele comportamentului, intenţia. Atitudinea e totul, contează cum reacţionezi tu la tot ceea ce ţi se întâmplă şi numai empatizând cu celălalt, înţelegându-i motivaţia comportamentului, fiindu-i alături poţi avea rezultatele bune. Cu critica nu faci nimic, (numai câteodată e critica constructivă), poate doar cu sprijinul, cu o atitudine pozitivă, corectă. Iar când vezi că ceva nu funcţionează, fă altceva. Nu te poţi aştepta la rezultate diferite când tu faci mereu acelaşi lucru. Cu cât faci mai multe modificări, mai multe adaptări la situaţie, cu atât cresc şansele să îţi atingi obiectivele mai repede. Cu cât un om are gândirea mai flexibilă cu atât e mai sănatos mintal.

Schimbarea e sănătoasă, pt că cine nu se adaptează îmbătrâneşte şi moare înainte de vreme. Şi nu uita că nu atrage pe nimeni un om care îşi plânge de milă. Când viaţa îţi pune piedici, ridică-te şi mergi mai departe.
Vă recomand să citiţi "Oscar şi tanti Roz", piesa asta de teatru ne pune faţă în faţă cu realitatea, ne îndeamnă să fim sinceri cu noi înşine, să ne gândim mai profund la modul cum ne trăim viaţa., prin prisma acestui copil care ne învaţă că mai multe zile dăruite înseamnă să încerci să te bucuri de viaţă, indiferent de cum ţi-e hărăzită - în chip de premiu ori de pedeapsă - fară a uita totuşi să răspândeşti binele în jurul tău.

A te judeca pe tine însuţi este mult mai greu decât a-i judeca pe alţii, dacă ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă că eşti într-adevăr un om înţelept.  ( Antoine de Saint Exupery).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu